Restricții Covid-19: Ce spun angajatorii din HoReCa despre noile restricții?

restrictii covid-19

Ce spun angajatorii din HoReCa despre noile restricții COVID-19

Suntem în plin val 4, iar noile restricții impuse de autorități au declanșat și mai multă confuzie. Ce știm sigur este că HoReCa rămâne deschisă în anumite condiții.

Acum o săptămâna, am întrebat angajații din HoReCa ce părere au despre aceste restricții și cum trec ei prin această perioadă. Ne-am hotărât să întrebăm și angajatorii din industria ospitalității care este poziția lor față de restricțiile impuse de autorități și cum se resimte noul val 4.

Citește mai jos ce răspunsuri am primit de la 6 proprietari și manageri de localuri din Cluj-Napoca:

Ce părere ai despre noile restricții prin care doar cei vaccinați sau trecuți prin boală au voie în cafenele și restaurante?

Ștefan, asistent manager Pub: “E mai ok comparat cu anul trecut că nu e doar outdoor. Mai bine să avem 50% în interior cu vaccinați decât să avem 100% pe terasă. Îmi era milă și de colegii mei care munceau în frig.”

Horațiu, owner ROOM: “Decât să te închidă total, e o idee bună. Având în vedere câ sunt 30% vaccinați în țară, automat vânzările scad. Practic ei (n.r. autoritățile) nu te omoară, dar te lasă să mori. Ca să nu-ți mai poată da subvenții. Totuși în Cluj, ținând cont că se laudă că au 53% vaccinați, s-ar putea să nu se resimtă. Deși, în fiecare zi vin persoane care nu au certificat. Oricum, e mai bine decât închiși.

Ariadna, Co-owner Jaxx: “Dacă privim per general, e ok. E o restricție care pe termen lung ne ajută pe toți. Terminăm poate odată cu nebunia asta. Pe de altă parte, punându-mă în locul celor nevaccinați nu e foarte confortabil, iar pentru noi, ne-am transformat în polițiști, jandarmi, fluierători… ce vrei tu. În fiecare zi suntem înjurați, huiduți. Scuipați încă n-am ajuns. E o tensiune care se transmite echipei. Și e praf în ochi, din perspectiva mea, pentru că nu au cum să ne închidă că, altfel, trebuia să ne plătească șomajul tehnic cum a fost anul trecut… și nu au de unde.”

Bogdan, Co-owner Elements Cluj: “În mare parte sunt de acord cu aceste restricții. E nevoie de măsuri de genul ăsta. În schimb, este confuzie mare. Astăzi este așa, mâine altcumva și lumea nu prea înțelege ce are de făcut.”

Silviu, owner Visuin: “Noi ne bucurăm, în principiu, că putem funcționa versus cu anul trecut când nu puteam deloc. Este o situație benefică pentru noi. Însă, nu văd sensul restricțiilor de 50% și ora închiderii la 22:00. Noi ne-am adaptat și facem un efort să ne asigurăm că toată lumea este ori vaccinată, ori trecută prin boală. Toți oaspeții care ne trec pragul sunt în siguranță și nu văd de ce să existe aceste restricții. Sper să ne lase să funcționăm până la sfârșitul iernii. Va fi o iarnă grea. Și consider că cei care vor supraviețui acestei ierni, vor fi cei care vor face lucruri frumoase și în viitor. Doar să ne lase autoritățile să funcționăm și să impună măsurile la fel pentru toată lumea. Este frustrant dacă eu respect toate regulile și restricțiile, iar în stânga, vis-à-vis și în dreapta, altul nu le respectă. Dar dacă nu jucăm toți după aceleași reguli, va fi nasol.”

Marius, owner Atelier Café: “Mi se pare că e o idee destul de bună. Trebuie transmisă informația cât mai bine ca lumea să înțeleagă, nu să se revolte. Aici mi se pare că e o problemă la noi în țară. Aceste restricții sunt o modalitate bună care îndeamnă lumea la vaccinare, altfel, rămân toți nevaccinați că știu ei mai bine.

Numărul oaspeților a scăzut de când s-au impus noile restricții?

Ștefan, asistent manager Pub: “Nu prea ne afectează fiindcă suntem un local pentru tineri și suntem destul de cunoscuți. Încasările nu au scăzut chiar dacă suntem deschiși până la 24:00 sau 22:00. Dacă servești și outdoor fluxul de clienți este mai mare. Și se simte o diferență în special la delivery. Sunt cereri mult mai mari pe delivery.”

Horațiu, owner ROOM: “Ținând cont că au venit și studenții, vânzările au scăzut. Dar nu înțeleg de ce pe terasă nu lasă nevaccinații? Încă ai acces nevaccinat în multe locații. De exemplu, în mall-uri la zona de food îți cere vaccin, iar în magazinele de haine, nu.”

Ariadna, Co-owner Jaxx: “Da. Chiar dacă s-a răcit afară, te aștepți să crească mișcarea în interior și nu prea se întâmplă asta. Ne lasă să fim deschiși, dar de fapt ne leagă de mâini și de picioare și ne lasă să mergem așa mai departe. Iar din cauza situației, a scăzut enorm încrederea în domeniul nostru. Eu cunosc șase oameni care s-au reprofilat și s-au dus spre alte domenii.”

Bogdan, Co-owner Elements Cluj: “Din păcate, din cauza restricțiilor, volumul oaspeților a scăzut. Sunt foarte mulți oameni care nu vor să se vaccineze și asta ne-a afectat și pe noi. Avem client care din start ne-au zis că nu se vaccinează și le-am zis că livrăm acasă cafeaua. Asta e, ne adaptăm.”

Silviu, owner Visuin: “Se simte. Este și o combinație, oarecum, venirea frigului care s-a sincronizat cu aplicarea noilor restricții și nu îți poți da seama dacă această scădere este din cauza frigului sau și a restricților. Eu cred că este un cumul de factori și ambele ne afectează în egală măsură.”

Marius, owner Atelier Café: “Da. Normal. La noi când vine frigul, localul se umple. Față de un sezon normal, acum e mult redus. Pe lângă 50% capacitate cât avem voie, ora de închidere până la 22:00 și plus că lumea e mai reticientă cu ieșitul în oraș.”

Cum ai gestionat situația angajaților nevaccinați?

Ștefan, asistent manager Pub: “Nu am avut probleme din acest punct de vedere. Toată lumea s-a vaccinat voluntar.”

Horațiu, owner ROOM: “Nu am avut nevaccinați”

Ariadna, Co-owner Jaxx: “Nu am avut probleme. Noi ca angajatori, nu am impus vaccinarea angajaților. În schimb, am creat cadrul și ne-am ocupat, cu acordul lor, să îi programăm să le fie cât mai ușor. Și ținem cont când facem orarul să nu lucreze a doua-a zi după vaccin.”

Bogdan, Co-owner Elements Cluj: “Pe partea asta, nu am avut probleme… având în vedere că este un business de familie, plus asociatul meu. Toți 3 suntem vaccinați.”

Silviu, owner Visuin: “Cred că suntem printre cele mai fericite cazuri, fiindcă nu avem niciun angajat nevaccinat. Adică toți au fost destul de deschiși și s-au vaccinat din proprie initiative. Nu le putem impune asta pentru că este un drept fundamental prin constituție, dreptul la muncă.”

Marius, owner Atelier Café: “Am avut o mică parte din personal nevaccinați și momentan nu lucrează din această cauză. Din fericire, s-au vaccinat fără să îi constrângă cineva. Noi nu am obligat pe nimeni, doar am recomandat vaccinarea și au luat ei decizia să se vaccineze.”

Ce situație dificilă sau aparte ai întâlnit de când se impune verificarea certificatelor verzi europene?

Ștefan, asistent manager Pub: “Nu am întâlnit încă situații dificile. Oaspeții noștri înțeleg situația și s-au conformat. În schimb, am fost nevoiți să angajăm persoane special pentru verificarea certificatelor. Cheltuielile au crescut puțin, dar noi încercăm să oferim aceleași servicii indiferent de situație.”

Horațiu, owner ROOM: “Nu. Nu am avut. Lumea care vine aici este conștientă de situație.”

Ariadna, Co-owner Jaxx: “De exemplu, am primit o stea, un review pe Google că noi am cerut certificate și am răspuns că nu noi, ci legea. Atitudini de genul: e discrimare, că de ce nu îi primim, că alții îi primesc și noi nu. Oricum, a fost primită mai bine măsura asta în comparație cu purtatul măștii peste tot.”

Bogdan, Co-owner Elements Cluj: “A fost multă lume care nu avea vaccin și am fost nevoiți să servim to go. În schimb, am avut o situație mai amuzantă. Am avut un oaspete care nu avea certificat și i-am explicat că poate servi cafeaua doar to go. Noi, oricum nu avem terasă și a zis că stă și o consumă afară. După ce i-am servit cafeaua, la câteva secunde, a apărut o mașină a poliției cu girofarele pornite, iar oaspetele nostru a luat-o la fugă.”

Silviu, owner Visuin: “Nu am avut. Dar au fost unii care ne-am arătat articole din presă, de pe tot felul de site-uri suspecte, în care nu știu ce instanță din Cluj a anulat toate decizile date de autorități. Dar, în principiu, cel puțin la noi, toată lumea e cooperantă. Mulți vin cu certificatul pregătit. De curând, am mai fost și în alte țări și se întâmplă la fel.”

Marius, owner Atelier Café: “La unele evenimente, foarte puțini oameni s-au scandalizat și și-au cerut drepturile că nu are nimeni voie să-i verifice și au fost întorși din drum. Dar asta e problema lor.”

Cauți un loc de muncă?

Înscrie-te cu un cont de Candidat > Completează-ți CV-ul        > Aplică aplică la joburi

Vrei să recrutezi personal?

Înscrie-te cu un cont de Angajator > Completează-ți profilul  > Adaugă anunț de angajare

Lasă un comentariu

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner