restrictii covid19

Ce spun angajații din HoReCa despre noile restricții COVID-19

Suntem în plin val 4, iar noile restricții impuse de autorități au declanșat și mai multă confuzie. Ce știm sigur este că HoReCa rămâne deschisă în anumite condiții. Pe platformele de social media au apărut deja reacții din partea angajatorilor, dar nimeni nu se interesează și de personalul din industrie. Cum simt ei această situație și ce părere au despre noile restricții.

Zilele trecute am ieșit pe teren în centrul Clujului să luăm pulsul industriei și din perspectiva angajaților. Am stat de vorbă cu șase tineri care lucrează în localurile din Cluj. Am fost primiți cu deschidere și s-au bucurat că, prin noi, au și ei o voce. Le mulțumim că și-au luat din timpul lor și au răspuns la întrebările propuse de noi. Citește mai jos ce răspunsuri am primit:

Ce părere ai despre noile restricții prin care doar cei vaccinați sau trecuți prin boală au voie în cafenele și restaurante?

Anastasia, 19 ani, barman: “Mi se pare aiurea pentru că până la urmă toată lumea ar trebui să aibă drepturi. Cei vaccinați pot să aleagă să stea într-un loc doar cu cei vaccinați și să nu trebuiască să îi trimitem acasă pe cei care au ales să nu se vaccineze pentru că nici măcar nu era legal la început să pună pe toată lumea să se vaccineze și să nu îi lase să iasă din case pe criterii de vaccinare.”

Daniel, 21 de ani, ospătar: “Mi se pare o măsură de mare ajutor. Pentru că ne ajută și pe noi și pe cei care s-au vaccinat și ne ține un pic mai în siguranță. Cu ocazia asta îi încurajează și pe ceilalți să se vaccineze și să iasă în oraș.”

Georgiana, 24 ani, coordonator servire: “Toată legea este foarte neclară. Nu s-a delimitat nimic. Nu știm exact. Vaccinați, nevaccinații, cu test, fără test, trecuți prin boală, netrecuți prin boală. E o divizare foarte urâtă. Eu înțeleg ideea ca să fie totul mult mai siguri, dar nu o să se întâmple niciodată. Ar putea găsi alte modalități să se facă acest lucru, dar nu prin divizarea oamenilor, fiindcă nu e corect pentru nimeni.”

Carolina, 23 de ani, ospătar: “Chiar mi se par corecte aceste restricții. Pentru că oamenii care nu s-au vaccinat încă au o mentalitate din asta că nu au încredere în vaccin. Am o vorbă: ai mâncat pită cu parizer cât ai fost mic și nu ți-a fost frică, iar acum ai vaccinul care nu îți inspiră încredere. Mi se pare corect pentru cei care ne-am vaccinat să avem și un privilegiu, de exemplu, ieșitul în oraș, la terasă. Sper să fie o motivație pentru cei care nu s-au vaccinat încă și să se vaccineze.”

Lucian, 33 de ani, angajat Creperie: “Eu sunt de acord cu asta. În contextul acesta în care este plin de Covid peste tot, sunt de acord cu restricțiile impuse. Efectul pozitiv la această situație este că se vor vaccina mai mulți oameni, în principiu, dacă vor să iasă în oraș. În speranța că oamenii vor fi mai motivați să-și facă vaccinul și poate așa scăpăm mai repede de pandemia asta.”

Ștefan, 28 de ani, barman: “Personal, mi se pare o măsură de siguranță. S-au făcut multe lucruri față de anul trecut când multe alegeri au fost luate din pix. Cum au fost restricțiile până la ora 18:00 care au forțat oamenii să facă aceleași lucruri, dar într-un timp mult mai scurt.”

Numărul oaspeților a scăzut de când s-au impus noile restricții?

Anastasia, 19 ani, barman: “A scăzut destul de mult, având în vedere că mulți nu erau vaccinați și în continuare nu vor să se vaccineze și nici nu putem să îi învinovățim pentru asta.”

Daniel, 21 de ani, ospătar: “Evident că a scăzut. Mai ales că Clujul se bazează în mare parte pe turiști și pe studenți. Foarte mulți oameni vin la terasă și pleacă fiindcă nu au acest certificat de vaccin.”

Georgiana, 24 ani, coordonator servire: “Da. Se simte diferența când vine vorba de volumul de muncă, încasări sau tips. E drept că și din cauza vremii că e un pic mai frig. Sunt mulți oameni care vin și întreabă dacă e neapărat să aibă certificatul și atunci nu îi putem primi, din păcate.”

Carolina, 23 de ani, ospătar: “Clar. Se simte diferența. E drept că a venit și frigul și lumea nu mai prea stă la terase. Dar și volumul de muncă e puțin mai mare pentru că trebuie să verificăm fiecare oaspete și apar discuții cum că nu avem dreptul, e mai multă bătaie de cap.”

Lucian, 33 de ani, angajat Creperie: “Nu a fost o scădere semnificativă în vânzări, ba chiar au crescut în ultima vreme pentru că noi facem și delivery”

Ștefan, 28 de ani, barman: “Se simte o schimbare. O parte din oameni simt că trebuie să facă ceva și stau acasă. Alții vin și încearcă să-și păstreze o viață socială, să se distreze într-un timp mai scurt pentru că nu se mai pot întinde pe ore de noapte. Vin și încep distracția mai devreme ca să se încadreze. Nu e neapărat ok. O să apară și situațiile alea în care vine cineva și cere 6 shot-uri să bea pe loc ca să rezolve treaba repede că trebuie să plece acasă peste 5 minute.”

Ce situație dificilă sau aparte ai întâlnit de când se impune verificarea certificatelor verzi europene?

Anastasia, 19 ani, barman: “Cea mai inedită situație de când suntem nevoiți să verificăm aceste certificate a fost când a venit un client, era român, dar parcă nu înțelegea de ce îi cer certificatul și părea ceva nou pentru el. Zicea că vine din ceva țară străină și că el nu are certificat, dar are vaccin. Mi-a luat cam jumătate de oră să-l ajut să și-l descarce. Măcar a lăsat 20 de lei bacșiș la sfârșit.”

Daniel, 21 de ani, ospătar: “Foarte mulți oameni au spus că o să ne de-a în judecată. Cineva ne-a spus că suntem chiar sataniști pentru că nu îi lăsăm să servească pe terasă fără certificat de vaccinare.”

Georgiana, 24 ani, coordonator servire: “La început, vineri… cred. Vine un domn pe la 60 de ani. Că el vrea să bea o bere. Ok. L-am rugat să ne arate certificatul și el a spus așa: Domnișoară, eu nu vă dau nimic că îmi încalcați drepturile. Toate datele mele sunt aici, vă arăt dacă vreți, dar eu nu pot să vă spun nimic mai mult. Alții au spus că le furăm datele, că vreau să le fur banii de pe card, că aflu ce fac ei cu sănătatea lor și că suntem mai catolici ca și Papa. Aa, și clasicul: Am mai fost în altă parte și nu ne-a cerut certificatul. Noi preferăm să fim deschiși și mâine.”

Carolina, 23 de ani, ospătar: “Mai sunt încă localuri care nu verifică certificatele și oamenii sunt super frustrați. Cineva mi-a zis: să-mi bag piciorul în politica voastră că am fost la X și ne-au servit. Înjurături și jigniri pentru că nu toate locațiile respectă regulile impuse de autorități.”

Lucian, 33 de ani, angajat Creperie: “Am avut un conflict cu o clientă care voia să mânănce în interior și noi am zis că o putem servi doar to go, fiindcă nu avea certificat. Însă aceasta a chemat poliția și a zis că drepturile ei sunt încălcate și că ordonanța nu e lege. Inițial, poliția nu a vrut să vină. Aproape că au ignorant-o și au încercat să îi explice situația. Pe urmă, ne-a legitimat, ne-a ascultat povestea și a trimis-o pe doamnă “la plimbare”.”

Ștefan, 28 de ani, barman: “Noi avem colegi care se ocupă de verificare la intrare și până acum nu au apărut situații dificile. Eventual, situații în care oaspeții s-au așezat la masă și au trebuit să plece pentru că nu aveau certificate de vaccinare. Am fost instruiți să gestionăm cât mai bine aceste situații.”

Cauți un loc de muncă?

Înscrie-te cu un cont de Candidat > Completează-ți CV-ul        > Aplică aplică la joburi

Vrei să recrutezi personal?

Înscrie-te cu un cont de Angajator > Completează-ți profilul  > Adaugă anunț de angajare
GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner