Practica bacșișului în lume

Pentru sectorul HoReCa, anul 2023 a început cu o serie de modificări legislative controversate, dar importante, cum ar fi, legea ambalajului, taxa pe zahăr și “populara” lege a bacșișului – am scris despre ele.

Legea bacșișului ne-a motivat să aflăm cât mai multe despre această practică. Într-un articol anterior am scris despre istoria bacșișului, iar acum te invităm să descoperi care este practica bacșișul și pe alte continente.

AFRICA

Nigeria

Se practică în restaurantele și hotelurile de lux. Bacșișul poate fi inclus pe nota de plată sub formă de taxă pe servicii. De obicei, oaspeții oferă bacșiș 10% din valoarea notei de plată.

Legislație: Sumele provenite din bacșiș sunt supuse impozitării de către stat doar după ce se depășește pragul de 100.000 Naira nigeriană (aprox. 200 euro

Madagascar

Practica bacșișul nu este un obicei.

Maroc

Bacșișul nu este obligatoriu, dar se obișnuiește ca oaspeții să lase tips 7-10% în semn de apreciere față de serviciile primite.

Legislație: Sumele provenite din bacșiș fără intervenția angajatorului sunt scutite de taxe.

Egipt

În restaurantele și cafenelele de prestigiu este inclusă pe nota de plată și o taxă pe servicii care reprezintă 10-15% din valoarea consumației. Această sumă este încasată de către angajator și nu de către angajați. În aceste situații, oaspeții oferă și bacșiș ospătarilor și barmanilor. Când această taxa pe servicii nu este inclusă pe nota de plată, oaspeții lasă bacșiș 12% sau mai mult din valoarea notei de plată.

Legislație: Sumele provenite din bacșiș nu sunt impozitate.

În restul Africii, bacșișul nu este un obicei comun, dar se practică în restaurantele mai mici sau de prestigiu.

ASIA

China

În general, practica bacșișului nu este o tradiție și în unele locuri se pot simți ofensați, dar în localurile și hotelurile care sunt vizitate de turiști se acceptă bacșișul.

Alte țări în care bacșișului nu este un obicei și poate fi refuzat sau considerat o insultă: Korea, Singapore, Taiwan și Nepal

Legislație: Nu se aplică taxe pentru sumele provenite din bacșiș.

India

Nu există o cultură a tipsului, dar turiștii au reușit să obișnuiască ospătarii cu acest obicei. În unele locații nota de plată include o taxa pe servicii, în restaurantele mai populare oaspeții lasă bacșiș între 5-10%, iar în localurile mai mici oaspeții lasă bacșiș prin rotunjirea notei de plată.

Legislație: Sumele provenite din bacșiș sunt supuse taxelor după ce se depășește o anumită sumă.

Afganistan

Bacșișul nu este o practică comună, dar este apreciat. Bacșișul constă în sume mici oferite chelnerilor în moneda locală.

Legislație: Sumele provenite din bacșiș sunt supuse impozitării și se calculează folosind o formula dedicată.

În estul Asiei practica bacșișului nu este o tradiție și în multe situații este considerată o insultă. În schimb, în țările din vestul continentului se simte influența occidentală unde practica bacșișului este un obicei acceptat și destul de comun.

OCEANIA

În Australia și Noua Zeelandă bacșișul nu este un gest așteptat fiindcă salariile sunt destul de bune. Oaspeții oferă tips între 10-15% pentru experiențe deosebite.

Legislație: Sumele provenite din bacșiș trebuie declarate și angajații plătesc impozit pe venit pentru bacșișul declarat.

AMERICA DE SUD ȘI CENTRALĂ

Brazilia

Bacșișul în Brazilia nu este obligatoriu și nu face parte cu adevărat din cultura lor. Cu toate acestea, sunt localuri care includ pe bonul fiscal o taxă pe servicii (10%). Orice bacșiș (10%) suplimentar este apreciat și este considerat ca o recompensă pentru o servire de calitate.

Legislație: Angajatorii pot reține o parte din veniturile provenite din bacșiș pentru achitarea taxelor de asigurări sociale și de muncă, care variază de la 20% până la 33%, în funcție de regimul de impozitare. În plus, angajatorul va înregistra în cartea de muncă a salariaților procentul sumelor povenite din bacșiș și media plătită în ultimele 12 luni.

Mexic

Bacșișul este un obicei comun și este un gest așteptat. Procentul (10-20%) diferă în funcție de calitatea serviciilor. În unele localuri nota de plată conține o taxă pe servicii. În cele mai multe cazuri, suma câștigată din bacșiș este mai mare decât salariu minim al angajaților din ospitalitate.

Legislație: Veniturile din bacșiș sunt impozitate.

STATELE UNITE

Practica bacșișului este o normă socială și face parte din cultura americanilor. Bacșișul reprezintă o parte mare a salariului unui angajat din industria ospitalității. Pe lângă bacșiș, hotelurile, barurile și restaurantele includ o taxă pe servicii pe nota de plată. Oaspeții oferă bacșiș 10-20% din valoarea notei de plată.

Legislație: Pentru sumele provenite din bacșișul oferit voluntar nu se impune niciun impozit, însă pentru taxa pe servicii, angajatorul plătește impozit pe vânzări.

EUROPA

Islanda

Nu este o tradiție și angajații din ospitalitate nu se așteaptă să primească bacșiș. Însă, este o practică întâlnită datorită turismului.

Legislație: Bacșișul este considerat venit suplimentar pentru angajați și, prin urmare, este supus impozitului pe venit.

În țările scandinave tipsul nu este un obicei comun datorită salariilor mari, dar și din cauza prețurilor ridicate. Totuși, turiștii obișnuiesc să lase bacșiș în sectorul serviciilor.

Olanda

Se practică, dar nu este un obicei comun. Taxele pe servicii sunt incluse în prețul produselor comercializate, iar venitul angajaților nu depinde de calitatea serviciilor.

Legislație: Veniturile din bacșiș sunt impozitate. Procentul impozitului variază în funcție de suma câștigată.

Turcia

Bacșișul este optional și se practică peste tot. Oaspeții lasă bacșiș în jur 5-10% și deobicei este plătit prin metoda “păstrează restul”.

Ungaria

Este un obicei foarte comun și un gest așteptat în majoritatea localurilor.  Oaspeții oferă 10% din valoarea notei de plată. Valoarea bacșișului sau lipsa acestuia reflectă nivelul de satisfacție a oaspeților. În majoritatea localurilor, nota de plată include și o taxă de servicii (12,5%).

Legislație: Angajatorul plătește 15% contribuție pentru pensie din sumele provenite din bacșiș, iar restul sumei revine angajatului. Dacă bacșișul este primit direct de către angajat, atunci angajatul trebuie să declare suma și să plătească 15% contribuție pentru pensie.

Spania

Practica tipsului nu face parte din cultura spaniolilor. Deobicei, oaspeții / turiștii lasă 10% bacșiș dacă sunt mulțumiți de calitatea serviciilor.

Legislație: Sumele provenite din bacșiș sunt supuse impozitării pe venit.

Anglia

În Marea Britanie nu se obișnuiește să se lase bacșiș. Se practică, dar nu este o normă socială. Angajații din industria ospitalității nu se bazează pe tips fiindcă salariile sunt decente. În schimb, majoritatea localurilor includ pe nota de plată o taxă pe servicii de 12.5%.

Legislație: Pentru bacșiș se plătește impozit pe venit, dar diferă cine raportează autorităților în funcție de metoda prin care se primește tipsul. Dacă angajatul primește personal bacșiș, trebuie să raporteze el autorităților și să plătească impozit pe venit. Dacă bacșișul este procesat de către angajator, impozitul pe venit va fi dedus direct din salariu.

Chiar dacă nu am scris despre fiecare țară – ar fi ieșit un articol foarte lung – , este evident că această practică diferă de la o țară la alta. În SUA face parte din cultura lor, iar în Asia de Est poate fi ofensator dacă lași bacșiș.

Informațiile de mai sus ne pot ajuta să înțelegem mai bine cum este reglementat bacșișul în lume. Sunt abordări diferite, dar putem observa că în majoritatea țărilor unde există o lege a bacșișului, aceste sume sunt supuse impozitării pe venit. Reglementarea / Impozitarea bacșișului va rămâne un subiect sensibil și controversat, mai ales într-o țară ca România unde cetățeanul nu are încredere în instituțiile statului.

Dintr-o altă perspectivă, acest articol poate fi un mic ghid pentru cei care călătoresc sau vor să călătorească în jurul lumii.

Cauți un loc de muncă?
Recrutezi personal?
Ești furnizor HoReCa?

Cauți un loc de muncă?

Recrutezi personal?

Ești furnizor HoReCa?

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner