Ghid de Bucătar │Ce trebuie să știe un bucătar începător?

ce este un bucatar

Ce trebuie să știe un Bucătar aflat la început de drum?

Majoritatea persoanelor cărora le place să gătească s-au gândit probabil cum ar fi să lucrezi ca un head chef. Drumul spre a deveni un bucătar de succes este unul anevoios. Necesită nenumărate ore de muncă grea, mai ales în primii ani. Cu toate acestea nu există cerințe educaționale sau de formare stricte pentru a deveni bucătar. Pentru majoritatea, cunoștințele și abilitățile sunt pur și simplu dobândite în timpul acelor ore lungi în bucătărie. Dacă ești cu adevărat pasionat, o diploma culinară și obligatoriu o ucenicie parcursă ca “la carte”, te poate propulsa spre o carieră de Chef.

Acest ghid este conceput pentru cei care doresc să facă mai mult decât să gătească pur și simplu – este destinat celor care doresc să își dezvolte o carieră de profesionist în bucătărie.

Ce este un Bucătar?

Un bucătar este un profesionist din industria ospitalității care este responsabil cu pregătirea și prepararea meselor în restaurante, baruri, hoteluri și multe alte locuri. Bucătarii lucrează împreună cu alți angajați din bucătărie pentru a se asigura că oaspeții primesc la timp mâncare sănătoasă și gustoasă.

Care este diferența dintre un Chef și un Bucătar?

Un bucătar Chef este o persoană care este instruită să înțeleagă aromele, tehnicile de gătit, să creeze rețete de la zero cu ingrediente proaspete și să aibă un nivel înalt de responsabilitate în bucătărie.

Un Bucătar este o persoană care urmează rețete pentru a prepara mâncarea și încă este la faza de îmvățare a carierei sale.

Trebuie să urmezi un curs de Bucătar?

Da. Pentru a lucra pe postul de bucătar, ai nevoie de diploma și cursul de bucătar. Recomandarea noastră este să urmezi o academie sau o școală de profil.

Ai nevoie de training pentru a deveni Bucătar?

Mai ales la începutul carierei, pe lângă un curs de specializare / academie, participarea la training-uri, competiții culinare sau workshop-uri, te pot ajuta să îți dezvolți o carieră de lungă durată cu multe realizări profesionale și financiare.

Este grea meseria de Bucătar?

Înainte de a începe o carieră în bucătărie, există câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoști, indiferent dacă vei lucra într-o pensiune mică, pe un vas de croazieră sau restaurant fine dining.

Bine de știut:

  • Muncești din picioare, multe ore.
  • Salariile sunt destul de mici la începutul carierei.
  • Se întâmplă des ca bucătarii să lucreze și în weekend.
  • S-ar putea să fi departe de familie în perioada sărbătorilor.
  • Munca în bucătărie presupune stres
  • În zilele aglomerate va fi foarte solicitant
  • Ești dependent de echipa ta din bucătărie.
  • Trebuie să fii o persoană foarte echilibrată emoțional pentru a rezista presiunilor din jurul tău.
  • Dacă ești sensibil/ă la căldură, bucătăria poate fi un mediu destul de dificil de lucrat.
  • Relațiile de durată pot fi o problemă în viața unui bucătar.
  • Oricât deodorant vei folosi, mirosul de mâncare rămâne cu tine.
  • Unii oaspeți pot fi dificili și nu vei reuși să mulțumești pe toată lumea.
  • Într-o carieră pe termen lung se poate declanșa efectul de “burnout”.
  • Accidentele minore sunt destul de frecvente.

Avantaje:

  • Îți îmbunătățești constant cunoștințele pentru gătit.
  • Înveți rețete din diferite culturi ale lumii.
  • Ai oportunitatea să oferi experiențe culinare deosebite pentru mulți oameni.
  • Ai șansa să impresionezi oamenii din viața ta privată.
  • Dacă ești pasionat/ă, mersul la muncă va fi o plăcere.
  • Vei avea propria ta echipă în bucătărie.
  • Îți dezvolți abilitatea de multitasking care va fi utilă și în viața de zi cu zi.
  • Bucătarii sunt esențiali pentru succesul unui restaurant.
  • După ani de muncă și rezultate îți vei putea deschide propriul restaurant.
  • Dacă ești o persoană creativă vei putea crea propriile rețete.
  • Jobul de bucătar este unul sigur și oferă stabilitate.
  • Este destul ușor sa iți începi cariera de bucătar.
  • Meseria de bucătar este la mare căutare.
  • Este o meserie motivantă din punct de vedere financiar.
  • Este o meserie nobilă, fiindcă oferi experiențe culinare de neuitat.
  • Îți oferă flexibilitate. Poți deveni freelancer și să participi la evenimente.
  • Poți participa la multe competiții culinare.

Cât câștigă un Bucătar?

Bucătarii și ajutorii de bucătar sunt la mare căutare, iar salariile sunt pe măsură după ce acumulezi multă experiență.

La început de carieră un bucătar poate câștiga în jur de 2.500 de lei. De obicei se lucrează 6 zile pe săptămână, iar turele de weekend când sunt și evenimente se plătește extra prin bonusuri.

Un bucătar șef câștigă în medie 5.000 – 6.000 de lei net.

Într-un restaurant obișnuit un bucătar șef câștigă de la 3.500 lei în funcție de experiență.

Într-un restaurant de lux, majoritatea chefilor devin și acționari. Pe lângă salariu, aceștia beneficiază și de dividente (profit din business).

Îți poți mării veniturile dacă participi la evenimente (nunți, evenimente private, festivaluri). La evenimente, un bucătar cu experiență câștigă min. 500 lei / eveniment.

*Sumele prezentate nu sunt oficiale și au scop orientativ.

Oportunități de carieră?

Iată o posibilă evoluție a carierei unui Bucătar:

Dishwasher ⇒ Ajutor de Bucătar ⇒ Commis Chef (Bucătar) ⇒ Chef de Partie (Bucătar de Stație) ⇒ Sous Chef (Bucătar Secund) ⇒ Head Chef ⇒ Executiv Chef ⇒ Owner Chef

10 abilități esențiale pentru un Bucătar profesionist

5 abilități generale

ghid bucatar

Memorie bună

Caracteristici: memorarea comenzilor, memorarea rețetelor.

Spirit de echipă

Caracteristici: comunicare, adaptabilitate, disponibilitate, corectitudine, implicare, sinceritate, respectul față de colegi, flexibilitate.

Rezistența la stres

Caracteristici: multitasking, atenție distributivă, răbdare, gândire pozitivă, capacitatea de a rămâne calm, prioritizare, viteză de reacție, eficiență.

ghid bucatar

Spirit de lider

Caracteristici: empatie, comunicare, capacitatea de a delega, limbaj specific, asumare.

ghid bucatar

Organizare și curățenie

Caracteristici: menținerea spațiului de lucru curat și organizat, întreținerea aparaturilor, aprovizionare, gestiunea inventarului, atenția la detaliu, multitasking, prioritizare, îndemânare, eficiență, proactivitate, matematica de bază.

5 abilități tehnice

ghid bucatar

Plating

Caracteristici: creativitate, finețe, atenția la detalii, decorare preparate.

ghid bucatar

Creativitate rețete

Caracteristici: număr de rețete culinare cunoscute, capacitatea de a improviza și experimenta, curiozitate, dorința de a evolua.

Tehnici de preparare

Caracteristici: nivelul și complexitatea de prepare a rețetelor culinare , tehnicile cunoscute, eficiență, organizare.

ghid bucatar

Viteza și precizia

Caracteristici: viteza de preparare, eficiență, îndemânare, organizarea spațiului de lucru.

Gestiune și Management

Caracteristici: organizare, planificare, gestiunea produselor alimentare, atenția la detalii, reducerea pierderilor, Fifo, gestiunea resurselor umane.

Alte abilități și calități demne de menționat:

  • Proactivitate
  • Gestiunea stocurilor
  • Responsabilitate
  • Matematica de bază
  • Constanță
  • Flexibilitate
  • Energic
  • Loialitate
  • Onestitate

Ce ustensile folosește un Bucătar?

  • Trusă de cuțite
  • Tocător
  • Clești
  • Peeler
  • Răzătoare mandolină
  • Thermo Mix
  • Strainer
  • Termometru de carne
  • Spatulă de Pește
  • Râșniță de condimente
  • Prosop de bucătărie
  • Pourere (picurătoare)
  • Procesator de mâncare
  • Storcător citrice
  • Recipiente sous-vide
  • Thermo Box
  • GN-uri
  • Sifon
  • Kit bucătărie moleculară

Câteva reguli ale bucătarilor

  1. Mise-en-place. Organizarea spațiului de lucru.
  2. Nu atinge cuțitele mele.
  3. Nu-mi lua prosopul. E al meu.
  4. Preparatul pe care îl începi, îl termini.
  5. Dacă arde. ARDE!
  6. Orice folosești, curăță.
  7. Condimentează mâncarea bine.
  8. Nu adăuga ulei în apa de la paste.
  9. Respectă toate tipurile de mâncare.
  10. Mahmureala nu este o scuză să lipsești de la muncă.

Ce responsabilități vei avea ca Bucătar?

  • pregatești mâncărurile din rețetarul unității în conformitate cu standardele in vigoare;
  • montezi preparatele pe obiectele adecvate pentru servire și realizezi elementele estetice ale preparatelor;
  • participi cu supervizare la determinarea necesarului de materii prime de comandat și la realizarea comenzilor de aprovizionare;
  • preiei comenzile de la clienți și asigură servirea acestora;
  • debarasezi și asiguri curățenia bucătăriei;
  • asiguri implementarea și menținerea standardelor de păstrare și depozitare a produselor, semipreparatelor și preparatelor alimentare cu respectarea normelor igienico-sanitare în vigoare.
  • răspunzi pentru respectarea standardelor de calitate a preparatelor realizate și respectarea termenelor de execuție a acestora;
  • păstrezi în bune condiții aparatura și ustensilele;
  • respecți normele de igienă și securitate a muncii;
  • utilizezi resursele existente, exclusiv în interesul firmei.
  • Realizezi meniul de mâncăruri.

Ce pregătire și experiență trebuie să ai?

  • studii medii;
  • diploma de calificare in domeniu ;
  • vechimea în specialitate: min. 3 ani, cu recomandare scrisă de la cel puțin unul dintre locurile de muncă anterioare;
  • cunoștințe medii de limba engleză;
  • rigurozitate în ceea ce privește regulile de igienă în alimentația publică;
  • imaginație culinară, ordonat și disciplinat;
  • capabilitatea să pregătească produse alimentare reci și calde în conformitate cu meniul restaurantului;
  • atitudine orientată către client;
  • polite’e, abilități bune de comunicare, persoană energică și amabilă;
  • rezistența mare la stres;
  • atitudine pozitivă și conciliantă în relațiile cu clienții și colegii;
  • disponibilitate de a lucra în ture.

Cum și unde găsești locuri de muncă în domeniu?

Există mai multe metode prin care îți poți căuta un loc de muncă pe postul de barista. Poți să mergi din ușă în ușă și să depui CV-uri. Durează mult și șansele sunt destul de mici să obții un loc de muncă într-un timp scurt. Dacă ai deja experiență, relațiile și prieteniile pe care le-ai format te vor ajuta să îți găsești un loc de muncă prin metoda “din vorbă în vorbă” sau prin tehnica recomandării.

Dar pentru că ești deja aici, noi am construit o platformă care te va ajuta să îți dezvolți o carieră de Bucătar și mai ales să îți găsești mai repede un loc de muncă sau chiar să fii tu cel găsit de către angajatori. Dacă nu ai încă profil, intră AICI să îți construiești cariera de barista. Dacă ai deja profil, intră AICI pentru a căuta un loc de muncă.

Îți dorim succes!

GHID REALIZAT ÎMPREUNĂ CU

Chef Adrian Truță – Owner Chef @Umai Gastronomic

DESIGN ILUSTRAȚII

ALEXANDRA RUS @alexandra.m.rus (IG)

Cauți un loc de muncă?

Înscrie-te cu un cont de Candidat > Completează-ți CV-ul > Aplică la joburi

Vrei să recrutezi personal?

Înscrie-te cu un cont de Angajator > Completează-ți profilul > Adaugă anunț de angajare

Cauți un loc de muncă?

Înscrie-te cu un cont de Candidat > Completează-ți CV-ul > Aplică la joburi

Vrei să recrutezi personal?

Înscrie-te cu un cont de Angajator > Completează-ți profilul > Adaugă anunț de angajare

Lasă un comentariu

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner